09 september 2023

Boeiende ontdekkingsmiddag met biologische zaadvaste rassen op 4 september

Maandagmiddag 4 september was een bijzondere dag op ’t Struykgewas, de biologische tuinderij in Scherpenzeel. Onder de vlag van de organisatie de Ketenwerkgroep Biologische Zaadvaste Rassen konden bezoekers een boeiende middag verwachten vol ontdekking, smaak en interessante vergelijkingen.

Bij aankomst rond 14 uur werden de gasten met open armen ontvangen op het terrein om het veld te verkennen. Acht verschillende rassen van buitenteelt paprika, zes soorten aubergine en zeven rassen rode bieten trokken de aandacht met hun diversiteit. De indrukwekkende variëteiten van deze zorgvuldig geselecteerde gewassen boden een mooie kans om de diversiteit aan smaken en texturen te ontdekken die biologische landbouw te bieden heeft.

Maar de middag was niet alleen bedoeld om de zaadvaste rassen te bekijken en te proeven. Er was ook ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en kennis. Onze tuinder en ‘smaakspecialist’, Reinier Hoon, nam het voortouw bij de smaakproef om de subtiele smaakverschillen tussen de rassen zichtbaar te maken. Onze experts Edwin Nuijten en Mieke Lateir deelden bovendien hun kennis over deze bijzondere rassen. Pieter Struyk sloot de middag af met een informatieve rondleiding over het veld.

En voor wie verder wil groeien in de landbouwsector, biedt De Beersche Hoeve op 29 september een interessante 4-daagse training aan. Deze is gericht op het sluiten van kringlopen op het eigen bedrijf, met speciale aandacht voor zaadveredeling, -teelt en -vermeerdering.

Tijdens de cursus wordt dieper ingegaan op onderwerpen als bodemkwaliteit, zaadvermeerdering, productkwaliteit en het ontwikkelen van een eigen bedrijfsplan dat verschillende facetten van kringlooplandbouw bij elkaar brengt. Meer informatie is te vinden op onze website werkplaatsenkringlooplandbouw.nl/werkplaatsen/beersche-hoeve.