09 september 2023

Van zaad tot oogst: Navigeren door de complexiteit van genetische manipulatie

Als boer sta je vaak voor ingewikkelde keuzes. Eén keuze die ons zou moeten bezighouden, gaat over de herkomst van het zaad dat we gebruiken voor de producten die we willen telen. Steeds vaker is zaad dat genetisch veranderd wordt ten gunste van opbrengst of andere gewenste gewas eigenschappen een aantrekkelijke optie. Kunnen we deze technologie omarmen en zo profiteren van snellere groei en hogere opbrengsten? Of doen we goed aan het behoud van de meer traditionele zaadvaste rassen, bekend om hun bijdrage aan biodiversiteit en duurzaamheid?

De uitdagingen van gentechnologie in de landbouw

Moderne landbouwpraktijken zijn bijna onherkenbaar vergeleken met die van een paar decennia geleden. Genetische manipulatie is een van die innovaties die de manier waarop we gewassen verbouwen drastisch heeft veranderd. Van resistente gewassen tot snellere groeitijden, deze technologieën bieden onmiskenbare voordelen. Maar zoals emeritus hoogleraar Edith Lammerts van Bueren in haar recente artikel in Ekoland opmerkt, moeten we ook het bredere plaatje zien.

Ondanks de voordelen van genetische manipulatie zijn er ook belangrijke uitdagingen. Lammerts van Bueren benadrukt bijvoorbeeld de mogelijke risico’s voor onze biodiversiteit. Verder is er de dreiging van kruisbestuiving, waardoor ongewenste genetische veranderingen in natuurlijke soorten kunnen optreden.

Zaadvaste rassen als duurzame oplossing

Tegenover de technologische vooruitgang van gentechnologie staan zaadvaste rassen, die al eeuwenlang de ruggengraat van de landbouw vormen. Deze rassen bieden een waaier aan voordelen, van het ondersteunen van biodiversiteit tot het garanderen van (regionale) voedselzekerheid.

Naast deze technische overwegingen zitten er ook ethische aspecten aan deze discussie. Consumenten beseffen zich telkens meer dat ze recht hebben om te weten waar hun voedsel vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt. Het kiezen voor zaadvaste rassen betekent kiezen voor transparantie en het respecteren van de keuzevrijheid van consumenten.

Het kiezen voor zaadvaste rassen is meer dan een persoonlijke keuze. Het is een keuze voor duurzaamheid, voor veerkracht, en voor een toekomst waarin we in harmonie met de natuur leven.

Doe ook mee

Wil je je kennis verdiepen op dit gebied verbreden en ook in de praktijk brengen? Geef je dan op voor de  4-daagse training op ‘De Beersche Hoeve’, die start op 29 september 2023.

Deze training biedt een uitgebreid inzicht in diverse aspecten van kringlooplandbouw, met een speciale focus op zaadveredeling, -teelt en -vermeerdering. Begeleid door experts zoals Edwin en Teun Luijten, krijg je de kans om niet alleen je theoretische kennis te verbreden, maar ook praktische vaardigheden aan te scherpen.